PNEUMONIA
Metodele de tratament pentru pneumonie difera de la caz la caz, in functie de severitatea simptomelor si de forma de pneumonie dezvoltata.
- In cazul pneumoniei bacteriene, tratamentul poate consta in administrarea de antibiotice orale, pentru o perioada cuprinsa intre 7 si 14 zile. In functie de severitatea cazului si a simptomelor, antibioticele pot avea si administrare intravenoasa.
- In cazul pneumoniei virale tratamentul nu este cu antibiotice, pentru ca acestea nu au nici un efect in cazul virusilor. Medicul specialist va prescrie medicamente antivirale ca forma de tratament pentru pneumonia virala.
Pe langa acestea, tratamentul poate include si medicamente pentru:
- reducerea febrei,
- combaterea tusei seci sau productive,
- calmarea durerilor toracice.
Pneumonia poate fi tratata si acasa, daca simptomele nu sunt severe, doar dupa un consult de specialitate si prin respectarea recomandarilor de la medicul specialist.
In acest caz ,pacientului i se va recomanda multa odihna, antibiotic si consum de lichide.
Cazurile severe de pneumonie necesita spitalizare.
Alte tratamente ar mai fi :
- Terapia inhalatorie ( aerosolii )- medicamentele sunt administrate direct in plamani, prin aerosoli
- Oxigenoraterapia ajuta la mentinerea nivelului de oxigen in fluxul sanguin.
Tratamentele naturiste pentru pneumonie au o eficienta destul de redusa, luand in considerare faptul ca pneumonia este o afectiune severa.
Cu toate acestea, remediile naturiste pot ajuta in ameliorarea simptomelor pneumoniei.
Cateva exemple:
- Durerile in piept pot fi calmate cu ceai de turmeric sau ghimbir- pot atenua simptomul de tuse seaca si pot calma durerile in piept;
- Gatul iritat poate fi calmat prin administrarea de ceaiuri de menta si eucalipt, care au si rol expectorant;
- Suplimentele alimentare cu echinaceea pot atenua simptomele pneumoniei virale;
- Bauturile care contin miere si lamaie pot ameliora disconfortul provocat de tuse.
- alimentatia bogata in fructe si legume,
- consumul de lichide,
- umiditatea optima a aerului din camera,
- odihna.
TUBERCULOZA
In primul rand este necesara izolarea pacientilor pentru a opri raspandirea bolii.
Tratamentul se poate face atat la domiciliu in cazuri usoare, cat si in conditii de spital, in functie de stadiul bolii si starea pacientului.
In tratamentul tuberculozei sunt prescrise antibiotice pentru distrugerea bacteriilor.
- In cazul tuberculozei latente, se administreaza de regula un singur tip de antibiotic. Acesti pacienti sunt tratati pentru a preveni aparitia ulterioara a tuberculozei active.
- In cazurile de tuberculoza activa cele mai eficiente sunt combinatiile de mai multe antibiotice pentru a reduce riscul ca bacteriile sa dezvolte o rezistenta.
Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
Odata ce apare aceasta afectiune ea nu mai da inapoi.
Tratamentul nu poate face decât sa stopeze declinul parametrilor spirometrici (VEMS) si sa amelioreze dispneea de efort resimtita de pacient.
Desi par neînsemnate, aceste realizari sunt majore pentru un bolnav.
Prima masura de tratament este oprirea factorului determinant al bolii, fumatul.
Pacientul trebuie sa înteleaga ca boala sa este produsa de fumat, iar oprirea acestui obicei îi aduce beneficii directe si tratament medicamentos chronic:
- Bronhodilatatoare administrate cu regularitate, cu un singur medicament sau mai multe (. Cele mai utile sunt bronhodilatatoarele inhalatorii cu actiune prelungita.
- Pentru stadiile moderat si sever, este utila asocierea unui spray cu cortizon. Aceste medicamente pot ajuta efectiv pacientii prin ameliorarea simptomelor, prin rarirea episoadelor acute si prin încetinirea declinului functiei ventilatorii.
Nu s-a dovedit ca alte medicamente, cum ar fi antitusivele, expectorantele sau antibioticele administrate preventiv ar avea vreo eficacitate.
Vaccinarea antigripala toamna s-a dovedit însa foarte eficienta în prevenirea episoadelor acute virale.
Fibroza pulmonarǎ idiopatică (FPI)
- Tratamentul antifibrotic– este prescris de catre medical pneumolog si este gratuit. El nu vindeca boala si nu readuce functia pulmonara la normal ci doar stabilizeaza boala si incetineste ritmul de evolutie al acesteia protejand capacitatea pulmonara.Tratamentul trebuie urmat toată viața.
- Oxigenul. La pacienții cu fibroza care dezvoltă insuficiență este necesară suplimentarea oxigenului în aerul inspirat. Oxigenul nu creează dependență; noi cu toții suntem dependenți de oxigen. Suplimentarea oxigenului este indispensabilă celor ai căror plămâni nu reușesc să aducă suficient oxigen necesar întregului corp.
- Reabilitarea respiratorie reprezintă un program de exerciții fizice, recomandate de medicul specializat în reabilitare, menite să mențină forța musculaturii și să crească toleranța la efort.
- Transplantul pulmonar. Pacienții cu fibroza pulmonara idiopatica cu evoluție nefavorabilă în ciuda tratamentului pot avea nevoie de transplant pulmonar.
Daca nu se depisteaza boala la timp pot aparea complicatii de tipul:
- Insuficiența respiratorie reprezintă scăderea oxigenului în sânge.
- Hipertensiunea pulmonară este o consecință a insuficienței respiratorii.
- Exacerbările FPI reprezintă acutizări ale bolii, manifestate prin intensificarea tusei și a lipsei de aer ce pot deveni foarte severe. Exacerbările sunt evenimente foarte grave în evoluția FPI, recuperarea după un astfel de episod fiind dificilă și incompletă.
Cancerul pulmonar (CBP):
Metodele de tratament ale carcinomului bronhopulmonar depind de tipul tumorii (cancer pulmonar cu celule mici sau cancer pulmonar non microcelular), localizarea si stadializarea acesteia si nu in ultimul rand de starea generala a pacientului fiind reprezentate de:
- Ablatia cu radiofrecventa: distruge celulele tumorale in stadiile incipiente (stadiul I ) de evolutie ale cancerului fara celule mici;
- Tratament chirurgical pentru rezectia tumorii pulmonare primare si a ganglionilor limfatici afectati in cazul in care celulele canceroase s au raspandit prin intermediul circulatiei limfatice;
- Chimioterapie si radioterapie aplicate inainte sau dupa interventia chirurgicala pentru diminuarea dimensiunilor tumorii care urmeaza a fi rezecata si riscului de recadere postoperatorie; pot fi utilizate si in scop paleativ, in situatia in care pacientului nu i se recomanda interventia chirurgicala.
- Terapia tintita (targeted therapy) se adreseaza pacientilor care prezinta tumori modificate din punct de vedere genetic si are ca scop diminuarea proceselor de multiplicare tumorala;
- Imunoterapia stimuleaza sistemul imunitar si este reprezentata de terapii autologe celulare, anticorpi monoclonali sau imunomodulatoare.
Referinte:
- Air Pollution and Pulmonary Cancer – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00039896.1973.10666353
- Computer-Assisted Decision Support System in Pulmonary Cancer detection and stage classification on CT images – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1532046418300078
- A Comparison between Measured and Calculated Changes in the Lung Function after Operation for Pulmonary Cancer – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1399-6576.1975.tb05411.x
- https://oncopedia.ro/tipuri-de-cancer/cancer-de-la-a-la-z/cancerul-de-plaman/carcinom-pulmonar/tratamente/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620
- https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer.html
- https://www.cancercenter.com/cancer-types/lung-cancer
- Identifying optimum schedule from a kinetic point of view in obstructive chronic bronhopneumopaty – http://www.gymnasium.ub.ro/index.php/journal/article/view/281
- Bacteorological Study of the Expectorant Except Koch Bacillus in Patients Interned in a Department of Pneumology – https://www.chsjournal.org/CHSJ/papers/CHSJ.36.01.04.pdf
- Chronic obstructive pulmonary disease: molecular and cellular mechanisms – https://erj.ersjournals.com/content/22/4/672.short
- https://marius-nasta.ro/ghidul-pacientului/sindromul-restrictiv/fibroza-pulmonaraidiopatica-fpi/
- Community-Acquired Pneumonia www.merckmanuals.com
- What is pneumonia? www.healthline.com
- Pneumonia www.cdc.gov
- What you should know about pneumonia www.medicalnewstoday.com
- What is pneumonia? www.hopkinsmedicine.org
- Pneumonia www.lung.org
- https://marius-nasta.ro/ghidul-pacientului/tuberculoza/
- https://www.cdt-babes.ro/articole/tuberculoza_pulmonara_tbc.php