Investigații și Diagnostic

Metode de testare si diagnostic ale afectiunilor bronho-pulmonare.

Medicul pneumolog este cel care poate pune un diagnostic corect in ceea  ce privetse afectiunile bronho-pulmonare

  1. PNEUMONIA

Investigatii necesare:

Exista cazuri in care radiografia poate fi normala si totusi sa existe un focar de pneumonie depistat doar cu ajutorul unui CT toracic.

Investigatii necesare:

Boala trebuie suspectata la toti fumatorii care acuza dispnee la eforturi moderate.

Investigatii necesare:

De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic când VEMS ajunge deja în jur de 50% din normal.

BPOC este o boala ireversibila; de obicei interventia terapeutica nu reuseste sa readuca capacitatea respiratorie catre normal, ci doar sa-i stopeze scaderea în continuare; prin urmare, depistarea precoce a bolii este foarte importanta.

Fibroza pulmonara idiopatica

Investigatii necesare

Testul de mers 6 minute măsoară toleranța la efort a pacientului. 

Biopsia pulmonară poate fi indispensabilă dacă celelalte analize nu au reușit să precizeze cu certitudine un diagnostic. Biopsia pulmonară reprezintă obținerea unui mic fragment de țesut pulmonar pe cale chirurgicală.

Cancerul pulmonar (CBP):

Investigatii necesare

Istoricul de sănătate și examenul fizic– medicul va chestiona pacientul privind eventuale simptome care sugerează cancer pulmonar, cum ar fi:

Analize generale de sânge– aceste teste măsoară anumite substanțe chimice din sânge, conferind date privind funcționarea anumitor organe.

Radiografia folosește doze mici de radiații pentru a obține o imagine a unor regiuni ale corpului. O radiografie toracică este adesea primul test de imagistică efectuat pentru a determina afectarea plămânilor.

Scanarea CTcu doza mica de radiatie (CT Low Dose) – utilizează echipamente speciale cu radiații X pentru a obține imagini 3D și transversale ale organelor, țesuturilor, oaselor și vaselor de sânge din interiorul corpului. O scanare CT este folosită pentru a arăta locația, dimensiunea și forma unei tumori pulmonare, pentru a identifica anumiți ganglioni limfatici din piept care sunt mai mari, pentru a depista răspândirea tumorii în alte părți ale corpului sau pentru ghidaj în timpul biopsiei.

Tomografia cu emisie de pozitroni– o tomografie cu emisie de pozitroni (PET) utilizează materiale  radiofarmaceutice pentru a depista schimbări în activitatea metabolică a țesuturilor din corp. O scanare PET este utilizată pentru a afla cât de departe s-a răspândit cancerul pulmonar.

RMN– imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează forțe magnetice puternice și unde de radiofrecvență pentru a obține imagini transversale ale organelor, țesuturilor, oaselor și vaselor de sânge.

Ecografia – utilizează unde de înaltă frecvență pentru a obține imagini ale structurilor din corp. Este folosită pentru a depista o acumulare de lichid în jurul plămânilor.

Biopsii – în timpul unei biopsii, medicul va preleva țesut sau celule din organism, astfel încât acestea să poată fi testate într-un laborator. Un raport al anatomo-patologului va confirma dacă celulele canceroase se găsesc sau nu în eșantion și se va identficia tipul de cancer pulmonar.

Bronhoscopia este utilizată pentru a analiza interiorul căilor respiratorii mari ale plămânilor (traheea și bronhiile) pentru depistarea tumorilor sau a blocajelor.

Mediastinoscopia este folosită pentru a se vizualiza zona dintre plămâni, numită mediastim. Toracoscopia este utilizată pentru a analiza interiorul cavității toracice, inclusiv peretele toracic, căptușeala plămânilor și ganglionii limfatici din piept.

Testarea sputei – mucusul care este eliminat în timpul tusei din plămâni (sputa) poate fi examinat pentru a vedea dacă acesta conține celule canceroase. Se colectează mai multe probe de spută ce vor fi analizate.

Testele imunohistochimice identifică anumite proteine (anumite antigene) ce se găsesc pe suprafața celulelor. Aceste teste pot ajuta la identificarea tipului și subtipului de cancer pulmonar.

Testarea țesuturilor moleculare – acestea identifică anumite modificări (mutații) în genele celulelor cancerigene pulmonare. Aceste modificări afectează tipul de tratament dat, deoarece unele medicamente pentru chimioterapie pot fi mai utile împotriva celulelor canceroase cu aceste modificări.

Teste funcționale pulmonare– testează cât de bine funcționează plămânii. Măsoară cantitatea de aer pe care o pot păstra plămânii și cât de bine poate elibera aerul. Aceste teste sunt importante dacă medicii consideră că intervenția chirurgicală este o opțiune de tratament pentru cancerul pulmonar.

Referinte: