Cateva informatii despre aparatul respirator.
Aparatul respirator inseamna totalitatea organelor care servesc la schimbul gazos între organism și mediu, asigurând organismul cu oxigen, atat de necesar vietii.
Aparatul respirator este format din caile respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee și bronhii de calibru diferit, inclusiv și bronhiolele) care nu iau parte la schimbul de gaze, si plămânii care au rolul cel mai important în respirație, la nivelul lor avand loc schimbul gazos dintre organism si mediul inconjurator , schimb care se numeste respirație pulmonară.
Aparatul respirator reprezintă principala cale de pătrundere în organism pentru marea majoritate a virusurilor, a bacteriilor, a agentilor alergeni dar si a agenţilor fizico-chimici (peste 100 de categorii de pulberi), chimici (peste 550 substanţe chimice cu expunere reglementată legal), biologici (peste 1.000 de agenţi biologici clasificaţi în HG 1092/2006) din mediul de muncă dar mai ales a fumului rezultat in urma arderii tutunului.
Ce sunt si cum apar afectiunile respiratorii?
Afectiunile respiratorii afecteaza sinusurile, gatul, caile respiratorii si plamanii. Pot fi cauzate atat de virusuri, cat si de bacterii.
Afecțiunile respiratorii sunt printre cele mai frecvente regăsite în patologia umană si ele pot pertuba buna functionare a aparatului respirator.
Dintre acestea, infecțiile acute ale aparatului respirator reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate în întreaga lume atât la copii cât și la adulți.
Sunt responsabile pentru costuri ridicate în sistemele de sănătate și în societate datorate consultațiilor medicale, investigațiilor, tratamentelor, spitalizărilor si absenteismului.
Majoritatea cazurilor au etiologie virală iar cele mai frecvente simptome ale infectiei cailor respiratorii superioare includ: tuse, stranut, rinoree, congestie nazala, febra sau dureri in gat.
Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe substante din mediul inconjurator (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substante chimice volatile, etc.), plamanii trebuie sa isi mentina activ sistemul de aparare impotriva acestori invadatori cu potential toxic.